T'ESCOLTAM

Autoritats i APB visiten els avanços de les obres del passeig Marítim de Palma

04 01 22

Autoritats i APB visiten els avanços de les obres del passeig Marítim de Palma

En aquests moments s’està executant la fase 0 de l’actuació, que té un àmbit d’actuació de 3,5 quilòmetres i es remodelaran 183.670 m2

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el batle de Palma, José Hila, han visitat avui les obres de remodelació del nou passeig Marítim de Palma, acompanyats pel president de l’Autoritat Portuària de Balears (APB), Jaume Colom, i el cap de Planificació i Infraestructures de l’APB, Antoni Ginard. Aquest darrer ha explicat als presents les fases en què es dividirà la intervenció i diferents qüestions relacionades amb la mobilitat. També hi han assistit les regidores d’Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i de Model de Ciutat, Habitatge Digna i Sostenibilitat, Neus Truyol, i el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Els presents han pogut veure els quatre panells informatius que s’han col·locat a la zona, a l’alçada del Centre Oceanogràfic de les Balears, on s’explica de manera resumida el projecte, en aspectes com l’espai destinat al vianant, la incorporació de més arbrat i parterres, les connexions amb els barris adjacents, les zones de jocs infantils i l’ampliació de les voreres. L’àmbit d’actuació és de 3,5 quilòmetres i es remodelaran 183.670 m2. El pressupost d’execució ronda els 38 milions d’euros, sense IVA, i les obres tendran una durada prevista de 20 mesos.

“És una obra molt il·lusionant, molt transformadora, que dissenya la nova Palma que estam construint, n’és un exemple. Ens trobam en un espai que sempre ha estat una barrera entre la ciutat i la mar, una autopista, que ara es convertirà en un passeig verd on podrem venir a passejar i gaudir de la nostra ciutat. També és la façana marítima de la ciutat, un dels espais més importants, que es transformarà i donarà una imatge més moderna de Palma”, ha explicat Hila. El batle ha afirmat que “el nou passeig Marítim és el futur de la ciutat, un espai on el vianant serà el protagonista”.

Durant la visita, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha agraït la tasca feta per l’Ajuntament de Palma i l’APB. “En política s’està per planificar un futur millor i és per aquesta forma de treballar conjunta entre l’Ajuntament de Palma i l’APB que s’ha pogut fer realitat aquesta aposta transformadora de la ciutat, que anirà acompanyada per una altra aposta emblemàtica, el tramvia de Palma, que començarem aquest mateix 2023”. Francina Armengol ha qualificat de “magnífic” el projecte, no només des del vessant estètic i de priorització dels vianants i els espais verds, sinó també des del caire econòmic. “En aquesta zona emblemàtica de Palma hi ha tota classe de comerços i negocis que es veuran molt revaloritzats”, ha conclòs la cap de l’executiu.

Per part seva, el responsable d’Infraestructures de l’APB, Antoni Ginard, ha explicat l’estat en què es troben les obres. L’obra de remodelació consta de tres fases dexecució, més una inicial de preparació. Durant la fase 0, que és la que va començar el 18 de novembre de 2022 i està actualment en marxa, s’executaran les actuacions prèvies necessàries per iniciar les obres, com els accessos a guals, remoció d’algunes vorades, senyalització i col·locació de barreres i trasllat provisional de parades de bus i semàfors.

Un passeig de vianants

El projecte del passeig Marítim es defineix com “un passeig per al vianant”. Així, es passarà d’un 29,5% d’espai per als vianants a un 39,7%, i les voreres de la zona més allunyada del mar, que ara tenen una amplada d’entre 2 metres i mig a 5 metres, passaran a ser 5 a 10 metres. D’aquesta manera, es garanteix la compatibilitat d’usos com ara terrasses, zones verdes, aparcament, parades de bus, contenidors, etc. sense interferir al vianant.

La proposta resultant és un passeig amb dos carrils per sentit, 64.300 metres quadrats d’asfalt i un 35% de superfície per a vehicles, davant dels 3-4 carrils per sentit, els 107.000 metres quadrats d’asfalt i la taxa del 58,5% de superfície per a vehicles actuals. Cal recordar que, fa més de dos anys, es va reduir un carril de circulació i ja estan operatius els dos carrils de circulació del projecte. Es manté el carril bici segregat.

En aquest context, la gestió del transport públic també pateix canvis: es mantenen les línies i les parades millorant les condicions d’espai i d’espera amb marquesines noves. El carril bici dobla la presència al passeig (del 2% al 5%), amb cinc punts d’estacionament nous i una longitud de 3,5 km.

Un passeig verd

El projecte, redactat pels arquitectes Elías Torres i José Antonio Martínez Lapeña, triplica el nombre d’arbres i duplica el de palmeres i superfície de parterres (que passa del 9,7% al 20%). Així comptarà amb 1.820 arbres nous, 512 palmeres, 69 exemplars trasplantats i 20 espècies noves.

A això s’hi afegeix la integració del mobiliari accessible, àrees de jocs infantils, contenidors i altres serveis i infraestructures. També s’han identificat, preservat o resituat els monuments, escultures i rellotges de sol del passeig. Una de les intervencions més destacades correspon a la reordenació del nus viari de la zona de Paraires, que permetrà la integració urbana i paisatgística del nou Club de Mar, les obres del qual segueixen el seu curs.

D’altra banda, a la zona de sa Riera, a la confluència amb l’avinguda Argentina, es prioritzarà la circulació del vianant a través de voreres molt més àmplies i un nou sistema de rampes accessible. Així, a més de solucionar un dels punts negres del passeig Marítim, es millorarà la continuïtat amb la plaça veïna de Sant Elm. El mateix passa a la plaça de Santo Domingo de la Calçada. En aquest espai s’unificarà la zona destinada al vianant gràcies a l’eliminació del carril de servei i la instal·lació d’una zona de jocs infantils. Així mateix, la connexió amb el barri des Jonquet es veurà reforçada.

Bosses d’aparcament

A partir de la setmana que ve s’efectuarà una retirada gradual de les places d’aparcament i es mantindran 108 places d’aparcament a la banda mar durant tota la fase 1 de l’obra (fins a finals del 2023) i tota la fase 2 (fins a finals del primer semestre del 2024). Així, es mantenen 92 places d’aparcament, més de 9 estacionaments de càrrega i descàrrega i 7 per a persones amb mobilitat reduïda.

Per part de l’APB s’obrirà al públic l’estacionament del moll de Golondrinas, amb capacitat per a 80 vehicles.

A tot això se sumen els dos solars que Cort habilitarà com a aparcaments dissuasius temporals amb una capacitat que podria arribar fins a uns 950 vehicles si fos necessari.

Un primer solar d’aparcament dissuasori s’ha habilitat al carrer de Federico García Lorca amb capacitat per a uns 130 aparcaments. L’Ajuntament de Palma ha dut a terme una sèrie de millores: s’ha netejat el solar, s’hi ha instal·lat enllumenat, s’han arreglat les baranes, s’ha corregit el desnivell, s’ha adequat el terreny i s’han ordenat les places.

A més, es disposarà d’un solar al costat CLH de 30.000 metres quadrats. Ja s’estan duent a terme les tasques per poder-lo obrir: habilitar la xarxa de recollida d’aigües, instal·lar il·luminació i pavimentar, entre d’altres. Es mantindrà l’arbrat existent. La previsió és que pugui estar operatiu el primer trimestre del 2023.

Aquest aparcament estarà connectat amb la línia 1 de l’EMT, que en reforçarà la freqüència, i que actualment dona servei a la zona i que la connecta amb el centre de la ciutat.

Paral·lelament, l’APB mantindrà durant el primer trimestre les bosses d’aparcament de la mitjana del passeig mentre s’habilita l’aparcament dissuasori de Ponent. Concretament, les bosses d’aparcament estan situades a l’alçada de la pl. Mediterrani, Marina Port de Mallorca, Aigo Dolça i Auditòrium.

Un cop acabin les obres del nou passeig Marítim, s’instal·laran quatre estacions de Bicipalma.

Quatre carrils de circulació

Pel que fa a la circulació, es mantendran quatre carrils (dos per sentit) a tot el traçat i durant pràcticament tota l’obra, tal com succeïa fins ara. A més, en aquests moments s’estan executant actuacions puntuals sobre la vorera actual costat mar per permetre’n la conversió en calçada.

Informació a veïns, comerços, hotels, marines i altres grups d’interès

L’APB ha posat en marxa un pla de gestió d’informació per mantenir informats puntualment usuaris, veïns, empresaris i la societat en general del desenvolupament de les obres i les accions futures que els puguin afectar a través del portal web noupasseigmaritimdepalma.portsdebalears.com. A la plataforma digital que s’ha habilitat es publicaran informacions del projecte, així com avisos d’interès públic segons avancin les obres.

Deixa un comentari