T'ESCOLTAM

Jardins sostenibles i resistents

Pexels Anne 980911 1915363

Jardins sostenibles i resistents

El disseny i manteniment futur de totes les zones enjardinades del nou passeig Marítim de Palma han estat especialment meticulosos, en un context de clima mediterrani i creixents períodes de sequera o presequera. En aquest sentit, la xerojardinería  és una tècnica de disseny de jardins que utilitza plantes adaptades a climes secs i que requereixen poca aigua per a sobreviure.


Palma es caracteritza per tenir un clima càlid i sec, amb estius llargs i hiverns suaus. Les precipitacions són generalment escasses i es concentren en els mesos de tardor i hivern. Això significa que les plantes que s’utilitzaran en el passeig Marítim podran de tolerar la sequera i la calor extrema, la qual cosa implica un consum d’aigua molt  menor per al reg. I en reduir significativament la necessitat d’aigua, també disminueix en gran manera l’ús de fertilitzants i pesticides químics, la qual cosa millora en gran manera l’impacte ambiental, a més de promoure la biodiversitat local.


En la mateixa línia, les plantes utilitzades en xerojardinería solen ser més resistents a condicions extremes, com a onades de calor o sequeres prolongades, que són cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic. Això fa que els espais verds siguin més resilients i duradors, i que tinguin menors costos de mà d’obra i materials.


En qualsevol cas, la implantació d’aquesta mena de jardins en el nou passeig Marítim de Palma no implica renunciar a la bellesa. A part de la seva funcionalitat, poden ser estèticament bells. Exemples de plantes que poden utilitzar-se per a crear jardins atractius i cridaners són, per exemple, la lavanda, la sàlvia, el gessamí, la buguenvíl·lia, el cistus o la lantana.


D’altra banda, en utilitzar tècniques com l’ús d’humus i la plantació d’espècies de cobertura del sòl, la xerojardinería ajuda a prevenir l’erosió del sòl, una preocupació comuna en àrees mediterrànies on el sòl pot ser fràgil i les pluges intenses poden provocar lliscaments.


En definitiva, l’aposta en el passeig Marítim de Palma per jardins d’aquest tipus és una opció intel·ligent i sostenible, que posa el focus en la conscienciació sobre l’ús racional de l’aigua, alhora que crea espais verds resilients, de baix manteniment.

Deixa un comentari