L’eco de les reformes s’expandirà a altres llocs de Palma
Ho va assegurar recentment Elías Torres, arquitecte i cervell del projecte de reforma del passeig Marítim de Palma: “És l’obra més important a la ciutat des del punt de vista paisatgístic”. L’opinió de l’expert eivissenc està avalada per la realitat: Gairebé 40 milions d’euros de pressupost, 20 mesos de durada de les obres, modificacions substancials en zones verdes i mobilitat i racionalització del trànsit amb prioritats molt clares: apropar Palma al mar i convertir l’àrea en un espai hegemònic per als vianants.
És difícil trobar altra actuació urbanística a Palma amb la dimensió i transcendència d’aquesta. L’expressió “d’avinguda a bulevard”, apareguda en un conegut mitjà de comunicació local, defineix amb precisió els canvis que transformaran aquest espai urbà en “una altra cosa” diferent de l’estil de l’actual disseny.
La reducció dels carrils de circulació —de quatre a dos per sentit— serà una de les actuacions decisives per aconseguir un nou passeig més amable i lliure de molts dels vehicles que circulen actualment pel seu traçat. Com sol ocórrer a qualsevol obra estratègica, diversos col·lectius ja han expressat la seva preocupació pels possibles problemes derivats d’aquestes obres. Una reacció habitual en la pràctica totalitat de reformes urbanes que suposen modificacions profundes del cos de la ciutat. Xerram d’un eix estratègic que, una vegada reformat, expandirà la seva influència a moltes altres àrees de Palma.
Veïnats, comerciants, transportistes i empresaris, entre altres grups amb diferents interessos en la zona, disposaran d’alternatives i propostes per reduir els efectes i molèsties d’aquestes obres. Serà el peatge temporal que s’haurà de pagar ara per disposar en el futur d’un nou passeig inscrit al segle XXI. Un passeig modern i sostenible. Una renovada artèria urbana per a tots i totes.